top of page

Købmanden

Sundkoebing_MC14.jpg
IMG_0081.jpg

Middelalderkøbstaden Sundkøbing

Huset er den største bygning i Sundkøbing og formidler på bedste vis købmandsstandens fremgang omkring år 1400 i Danmark.

 

I huset bor købmanden og hans husholdning.

Købmanden er Sundkøbings rigeste mand, og dette ses tydeligt på huset og dets indretning. Der er højt til loftet, indgangsdøren til dilen er nærmest en port, og der er dyre glasvinduer.

Inventaret er egetræsmøbler, der er sølvkander, glas, spejle og kakler på gulvet.

Der er væghæng i dyre farver med pynt. Købmanden har ligeledes en kamin.

 

I stueetagen er dilen (butik) og den private stue. På 1. Sal er sommerstuen og en gildesal.

Der er bygget et bryggers på grunden, hvor der bliver lavet mad til købmandens husholdning og de gæster, han måtte have.

 

I dilen har købmanden eksempler på de varer, han sælger. Der er keramik, fine silkestoffer, importvarer fra England, Frankrig og Italien, glaserede gulvfliser og tysk stentøjskeramik.

Købmanden kan skaffe det meste.

 

I stuen er der et fint bord og en høj stol til købmanden. Sengen er rødmalet og har en madras med gåsedun i. Langs væggen er der faste bænke. Disse bruges om natten til sovesteder for tjenestefolkene.

 

Sommerstuen:

Denne stue bruges om sommeren til at bo i og om vinteren mest til lager. Sengen er den fine seng, den man holder sin bryllupsnat i, den man føder børn i, den man dør i, og den man tilbyder fine gæster.

 

Gildesalen:

I gildesalen holder købmanden, der også er borgmester, rådsmøder, og den lejes ud til fester og bruges også som lagerrum.

bottom of page