top of page

Byens borgere

Kom med en af Sundkøbings borgere en tur rundt i byen

Kom med en af byens borgere rundt i Sundkøbing, mød de handlende, håndværkerne og måske ridderen.

Eleverne får et unikt indblik i samfundsstrukturen i en middelalderlig købstad og kan gennem samtale med borgerne får en forståelse for historien.

 

Hvis I arbejder med et specifikt tema, kan dette aftales forud for rundvisningen, således at fokus kan være på dette emne. Fokus kan blandt andet være ”Ret og straf”, ”Hverdagen”, ”Tro og overtro” osv.

Sundkoebing_header03.jpg
Crafts_MC07.jpg
handel og søfart i middelalderen-16-2.jpg

Praktisk Info

Byens borgere 3.-10. Klasse

​

For klasser, der bliver vist rundt om formiddagen, er der blideaffyring kl. 12.00. Demonstrationen af bliden varer ca. 30 minutter.

Varighed: ca. 45 minutter.

 

Bagning af pandebrød

Hvis man ønsker at bage brød med sin klasse, udleveres den bestilte dej fra cafeen ved oplysning af skolens navn.

 

Pris

Byens borgere (entré, rundvisning og brødbagning): 85 kr./elev, 2 lærere gratis pr. Klasse. Minimum 15 elever.

​

Titel

Byens borgere 3.-10. Klasse

​

​

Beskrivelse

Byens borgere er en rundvisning, hvor eleverne følges med en af byens borgere rundt i købstaden og via denne borger får indblik i middelalderens samfund, hverdag og skikke. Hvilke håndværk er der, hvem bestemmer i en købstad, og hvor er toiletterne?

Oplægget afhænger af, hvem af byens borgere, der står for rundvisningen. Er det den rige købmand, der kan fortælle om alle de fine varer eller er det den hårdtarbejdende rebslager, der kan berette om livet i en lille købstad eller er det en helt tredje?

Oplev en lille flig af middelalderen gennem borgerens øjne.

Klassen har mulighed for efter rundvisningen at fortsætte på egen hånd rundt i Sundkøbing, snakke med byens borgere og få et førstehåndsindtryk af livet i middelalderen. Her kan det være en god ide at have forberedt nogle spørgsmål eller opgaver hjemmefra.

Der er udviklet et hæfte med ideer til forberedelse ”Historien om middelalderen”.

 

 

Fælles mål

Historie

Kompetencemål:

Kronologi og sammenhæng:

Via samtale med en af byens borgere får eleven indblik i det middelalderlige samfund, religion, hverdagen og livet generelt. Eleven kan, alt efter klassetrin, diskutere, reflektere og sammenligne den viden, eleven har modtaget under rundvisningen og kan sætte ord på forskellen mellem dengang og nu.

Historiebrug: Historiske scenarier:

Eleven får i mødet med borgeren, der rundviser, samt resten af Sundkøbing praktisk erfaring i historien. Eleven ser, føler og mærker histories forandringer og levevilkår på egen krop og med alle sanser. Gennem oplevelserne kan eleven, alt efter klassetrin, fortælle, reflektere og diskutere forskelle, ligheder, samfundsændringer og normer.

Kan være tværfagligt alt efter tema.

​

​

Faglige læringsmål

Eleven kan via oplevelser på egen hånd, undersøge, diskutere og formidle budskaber ved brug af faglige ord og begreber. Eleven kan sætte ord på kronologisk udvikling og på historiebegrebet. Eleven kan identificere genstande, begreber og sætte ord på disse oplevelser. Samtidig får eleven en sproglig forståelse af, hvordan sproget har udviklet sig fra middelalderen til i dag.

​

​

Øvrige læringsmål

Det er Middelaldercentrets mål at fremme og udbrede kendskab og interesse for historien gennem scenarier, der sætter eleven i forbindelse med alle kroppens sanser og aktiverer en nysgerrighed for læring og samfundsforståelse.

PLP_9527.jpg
Middelaldercentret sæson 2018 slut-4.jpg

Lærervejledning med forslag til undervisning før og efter besøget på Middelaldercentret:

Praktisk Info

Entré, rundvisning og brødbagning: 85 kr./elev, 2 lærere gratis pr. Klasse.

Minimum 15 elever.

 

Booking og spørgsmål

Tina Scheel: tina@middelaldercentret.dk eller 54 86 19 34

bookandpen_edited.png
bottom of page